Политическият пъзел - обзор за 13.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 13.05.2021 г. Снимка: pixabay

Служебно правителство

В началото на първото правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев заяви, че реалната картина в държавата, установена от служебното правителство, ще бъде представена следващата седмица пред българското общество.

Служебният социален министър Гълъб Донев заяви днес пред медиите, че добавката към пенсиите в размер на 50 лева остава поне до края на мандата на служебното правителство.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов ще възложи проверка за насилие в арестите и затворите, съобщи той по БНТ. Стоилов каза, че ще се проверят твърденията на Светослав Илчовски за запис с издевателства над задържан. Министърът обаче призова да бъдат дадени по-конкретни данни както за пострадали, така и за периода, в който се твърди, че се е случило, и за евентуални други участници. 

Министерският съвет прие Постановление за изменение на Устройствения правилник на Министерството на културата. 
С проекта на Постановление се предлага изменение на чл. 4, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерството на културата, като се увеличава броят на заместник-министрите от двама на трима.

Централна избирателна комисия

Крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли, е до 17 часа на 26 май.

„Демократична България"

„Равносметката ми от краткия живот на 45-ото Народно събрание е, че този парламент свърши основната си роля – да отнесе в историята манталитета ГЕРБ и манталитета „Борисов“, каза пред БНР Владислав Панев, ексдепутат от „Демократична България“, съпредседател на „Зелено движение“, финансист.

Иначе това, което трябва да се разследва в бъдеще, е случаят с фирмата „Градус“ и отправените обвинения – институциите трябва да се задействат буквално следващите дни, защото репутацията и доверието в капиталовия пазар е поставено на карта. НАП и КФН трябва да проверят сделките по този казус“, подчерта още в „Преди всички“ Панев.


БСП

Хората в служебния кабинет имат солиден професионален опит и са изявени професионалисти в своите области. Аз бих се фокусирал върху колегите, на които са им възложени икономиката и финансите. Министърът на финансите има опит в предишен служебен кабинет, докато министърът на икономиката няма административен опит, но пък има много сериозно образование и много богат опит в работата си с транснационални корпорации. Така че президентът е направил много добър избор със състава на служебния кабинет. Въпросът е как ще управляват, защото, като се съди за работата на един министър, изключително е важно да се определи какво наследява той", заяви проф. Румен Гечев, депутат в 45-ото Народно събрание от „БСП за България" във „Важното, казано на глас" по бТВ радио.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: