Екоактивистката Тунберг с нови обвинения към правителствата

Екоактивистката Тунберг с нови обвинения към правителствата Снимка: Уикипедия

Настоящите мерки за справяне с изменението на климата не са достатъчни и правителствената подкрепа за изкопаемите горива през 2021 г. е срам, заяви активистката на организираната от САЩ среща на върха по климата

Правителствата по света не бързат да се отказват от изкопаемите горива и пряко или косвено подкрепят тяхното използване, заяви шведската екологична активистка Грета Тунберг на организираната от САЩ климатична среща, цитирана от Ройтерс.

Сега е 2021 година. И фактът, че все още водим тази дискусия, а освен това както и преди продължаваме да подкрепяме използването на изкопаеми горива пряко или косвено - чрез данъци - е позор“, каза Тунберг.

За да изпълнят ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, правителствата трябва да премахнат субсидиите за изкопаеми горива, каза Тунберг.

Или правите това, или ще трябва да обяснявате на децата си и на всички, които това ги засяга, защо се отказвате от целта [да се задържи глобалното затопляне в рамките на] 1,5 градуса, без дори да се опитвате да правите нещо“, каза тя. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: