По-късият живот на бързорастящите дървета ще допринесе за климатичната криза?

По-късият живот на бързорастящите дървета ще допринесе за климатичната криза?


„Живей бързо, умри млад" е фраза,  която често се употребява относно рок звездите, но лесно би могла да се каже и за дърветата. Според ново изследване дърветата, които растат по-бързо, имат по-кратък живот, което е лоша новина за опитите за овладяването на климатичната криза.

Дърветата растат по-бързо при по-топли условия и това трябва да действа като „естествена спирачка" за глобалното затопляне, тъй като те поемат и съхраняват повече въглероден диоксид от въздуха, докато растат. Новото изследване поставя под съмнение този полезен цикъл, като установява, че колкото по-бързо растат дърветата, толкова по-бързо те умират - и следователно спират да съхраняват въглерод.

За някои бързорастящи дървета, включително иглолистни видове, виреещи в студени региони, отдавна се знае, че имат по-кратък живот, но това, което не ни е било известно, е въздействието на по-топлите климатични условия, които могат да стимулират растежа, когато глобалното затопляне се ускори. 

Международен екип от изследователи, публикували труда си във вторник в списание Nature Communications, установи, че има ярка връзка между по-бързия растеж и по-краткия живот на дървесните видове в различните географски ширини.
Роел Бриенен, доцент по география в Университета в Лийдс, казва: „Започнахме мащабен анализ и с изненада установихме, че тези „изключения" всъщност са изключително често срещани. Това се случва при почти всички видове дървета, които наблюдавахме, включително тропическите."

Дърветата растат по-бързо при по-топли условия, достигат максималния си размер по-рано и това явно увеличава шансовете за смърт. Те също могат да бъдат по-уязвими към фактори като суша, болести и вредители. Когато дърветата умират, те постепенно отделят складирания си въглерод под формата на метан, парников газ.
Това означава, че много стандартни модели за промяна на климата и това как можем да използваме горите като „мивки" за въглерод, за да абсорбираме въглеродния диоксид, който произвеждаме от изгарянето на изкопаеми горива, вероятно ще се окажат надценени. Това проучване предполага, че въпреки че горите на бъдещето могат да растат по-бързо с повишаване на температурите, те също могат да съхраняват по-малко въглерод поради ранното загиване на дърветата.

Нашите открития показват, че най-бързорастящите дървета имат качества, които ги правят уязвими, докато по-бавнорастящите дървета имат качества, които им позволяват да продължат да съществуват“, казва Стив Волкер от катедрата по екология и горска биология на университета в Сиракуза, Ню Йорк, съавтор на изследването. „Степента на усвояване на въглерод от горите вероятно ще намалее, тъй като бавнорастящите и устойчиви дървета се изместват от бързорастящи, но уязвими дървета.“

Дейвид Лий, професор по атмосферни науки в Манчестърския университет в Метрополитън, който не е участвал в изследването, казва: 

„Понастоящем климатичните модели прогнозират продължаване или увеличаване на размера на въглеродното поглъщане от зрели гори, но това изследване показва обратното - че повишеният въглероден диоксид компрометира горите като пречиствателна станция за въглерод... Идеята, че замърсяването с емисии може да бъде компенсирано чрез залесяване или избягване на изсичането на дървета, наистина не е научно издържана."

Кийт Кърби, еколог от Университета в Оксфорд, обаче заяви, че резултатите не отричат ​​смисъла на отглеждането на дървета за предотвратяване на климатичната криза:

Не можем да разчитаме толкова на засилено залесяване за справяне с проблема на климата, но можем да компенсираме чрез забавяне на обезлесяването и разширяване на обхвата на горите, където това може да стане по устойчив начин", казва той


За проучването международният екип от учени анализира данни от над 200 000 проби от дървесни пръстени от 110 вида дървета на всички континенти, с изключение на Африка и Антарктида.
Те установиха, че по-бързият растеж е свързан с по-краткия живот на дърветата от един и същи вид при различните видове и не зависи от климата или почвата.

Изследователите също така проведоха компютърна симулация, използвайки данни за черния смърч, за да видят какво въздействие ще има по-бързият растеж върху въглеродосъхранението.
 Резултатите показаха, че по-голямата склонност дърветата да умират след бързо израстване може да намали способността на световните гори да абсорбират и съхраняват въглероден диоксид при повишаване на температурите.

Отглеждането на дървета и опазването на вече съществуващите гори е един от най-основните начини за предотвратяване на най-тежките последици от климатичната криза. Но няколко проучвания поставят под съмнение способността на глобалните гори да действат като „поглъщачи" на въглерод при променящия се климат.

 Изследване, публикувано през март, установи, че тропическите гори губят способността си да съхраняват въглерод, а изследванията, публикувани през май, показват, че горите по целия свят стават все по-млади.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: