Аmazon забранява на полицията ползването на техен софтуер

Аmazon забранява на полицията ползването на техен софтуер Снимка: pixabay

Софтуерът се използва за разпознаване на лица.

 

Компанията заяви, че се надява мораториумът „да даде достатъчно време на Конгреса да въведе подходящи правила“ за технологията.

 

Amazon заяви в сряда, че поставя едногодишна пауза за даване на разрешение на полицията да използва инструмента  за разпознаване на лица, което е знак за нарастващите опасения, че технологията може да доведе до несправедливо отношение към афроамериканците.

 

Технологичният гигант не обясни своите разсъждения в кратката си публикация в блога за промяната, но ходът се случи на фона на протестите в национален мащаб заради расизма и предубедената полиция. Технологията на Amazon беше критикувана в миналото за неправилно идентифициране на цветнокожите.

 

В своята публикация в блога компанията заяви, че се надява мораториумът върху нейната услуга „Rekogservation“ да „може да даде достатъчно време на Конгреса да въведе подходящи правила“ за етичното използване на разпознаването на лицето.

 

Съобщението беше изненадващо за Amazon, известен доставчик на софтуер за разпознаване на лица за органите на реда. В миналото Amazon е заявявал, че инструментите му са точни, но са били използвани неправилно.

 

В понеделник IBM заяви, че ще спре да продава продукти за разпознаване на лица, а миналата година водещият производител на полицейски камери забрани използването на своите продукти по препоръка на независимия съвет за етика, който заяви, че технологията „в момента не е достатъчно надеждна, за да обоснове етично използването й". Google се застъпи за временна забрана на технологията.

 

Американският съюз за граждански свободи аплодира Amazon за изявлението за „най-накрая признаване на опасностите, пред които са изправени черно-кафявите общности и гражданските права по-широко“. 

„Технологията за разпознаване на лица дава на правителствата безпрецедентна сила да ни шпионират където и да отидем - казва Никол Озер, директор по технологиите и гражданските свободи за A.C.L.U. от Северна Калифорния. - Тази технология за наблюдение трябва да бъде спряна."

 

Органите на реда използват технологията за разпознаване на лица, за да идентифицират заподозрени и изчезнали лица. Системите работят, като се опитват да съпоставят данните на модела на лицето, извлечени от снимки или видео, с тези в бази данни като записи на шофьорски книжки. Властите използваха технологията, за да помогнат за идентифицирането на заподозрения в масовата стрелба  миналата година в Аннаполис.

 

 

Тази седмица демократите в Камарата вкараха проектозакон за полицейска реформа, който ще забрани използването на технология за разпознаване на лица с полицейска регистрираща техника. Някои законодатели отдавна се притесняват от технологията, разпитват производителите и публичните агенции, които използват техните продукти, за това как това засяга гражданските права и неприкосновеността на личния живот.

 

Защитниците на гражданските свободи започнаха кампания за забрана на използването на лицево разпознаване от органите на реда през 2018 г., след като доклад на академични изследователи откри расови пристрастия в системите. Докладът установява, че лицевите технологии, направени от IBM и Microsoft, са в състояние правилно да идентифицират пола на белите мъже на снимки около 100 процента. Но системите бяха много по-малко точни в способността си да идентифицират пола на тъмнокожите жени.

 

IBM и Microsoft бързо подобриха своите системи. Amazon се озова под засилен контрол.

 

За последните две години A.C.L.U. води кампания, за да накара Amazon да спре продажбата на технологията на органите на реда. Групата получи документи, използвайки закони за открита информация, от полицейските управления, които показаха как Amazon агресивно пуска на пазара своята технология към органите на реда.

 

Amazon представи Rekogservation през 2016 г. като евтин, „много мащабен“ начин за идентифициране на изображения, включително хора, в огромни бази данни. Скоро след това той започна да предлага на полицията този инструмент за подпомагане на разследванията и органите на реда започнаха активно да използват технологията.

 

В интервю за предаването „Frontline” на PBS по-рано тази година Анди Джаси, изпълнителен директор на Amazon Web Services, заяви, че не смята, че компанията знае колко полицейски управления разполагат с технологията.

 

Миналата есен Джеф Безос, изпълнителен директор на Amazon, заяви, че компанията подготвя законодателство за поверителност за разпознаване на лица. Но той посочи, че Amazon междувременно ще продължи да продава инструментите.

 

„Това е перфектен пример за нещо, което има наистина положителна употреба, така че не искате да слагате спирачки пред него - каза Безос. - В същото време има голям потенциал за злоупотреби с такъв тип технологии, така че с основание искате регулации.“

 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: