Гърция очаква чувствителен икономически растеж още през тази година

Гърция очаква чувствителен икономически растеж още през тази година

Тенденцията на дефлация може да бъде обърната и това ще се отрази положително на търговския баланс

Икономиката на Гърция през тази 2021 г. може да нарасне с 3,5-4 на сто. Това се предвижда в доклад на Фонда за икономически и промишлени проучвания IOBE, публикуван на 20 април. 

В своя тримесечен отчет фондът коментира, че ако пандемията, която нанесе големи щети върху туризма, намалява темповете си по-бавно от очакваното и ако се забавят средствата за възстановяване от Европейския съюз, ще се забавят и темповете на растеж на икономиката до 1,5-2 на сто. А безработицата ще достигне 15,5-16%.  

Представяйки доклада, ръководителят на IOBE професор Никос Ветас заяви, че възстановяването от пандемията в Гърция силно се различава от другите държави – някои региони вече се приближиха до нормалния живот, в същото време други продължават да изпитват големи трудности. Отчитайки мащабите на тази безпрецедентна по характеристиките си криза като цяло, отговорът на държавите не може да бъде оценен като негативен, коментира Ветас. 

Говорейки за гръцката икономика, професорът каза, че, преценявайки перспективите, има вероятност за силно възстановяване през втората половина на тази година, като реалистичните темпове са 3,5-4%. Не е изключено обаче и негативно развитие на събитията. 

Очаква се тенденцията на дефлация да бъде обърната и това да се отрази положително на търговския баланс.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: