Девет проекта за възобновяеми енергийни източници стартира Amazon

Девет проекта за възобновяеми енергийни източници стартира Amazon

Технологичният гигант Amazon обяви стартирането на нови девет проекта за възобновяеми енергийни източници в САЩ, Канада, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Проектите ще превърнат компанията в най-големия корпоративен купувач на чиста енергия в Европа, с повече от 2,5 GW капацитет - достатъчно, за да захранва повече от два милиона европейски домове годишно. 

В момента компанията има общо 206 проекта за възобновяеми енергийни източници в световен мащаб, включително 71 проекта за вятърна и слънчева енергия и 135 слънчеви покрива в съоръжения и сгради по целия свят. С 8,5 гигавата капацитет за производство на електроенергия в световен мащаб до момента, Amazon е на път да захранва 100% от дейностите си с възобновяема енергия до 2025 г. - пет години преди първоначалната цел за 2030 г. 

„Amazon продължава да увеличава своите инвестиции във възобновяема енергия като част от усилията си да изпълни своето климатично обещание, нашия ангажимент да бъдем с неутрални нулеви въглеродни емисии до 2040 г.", посочи основателят на Amazon Джеф Безос

Първият проект на компанията за производство и съхранение на соларна енергия в САЩ ще е в Калифорния, Imperial Valley. Проектът ще генерира 100 мегавата (MW) слънчева енергия, което е достатъчно за захранване на над 28 000 жилища за една година.  

Първата инвестиция за възобновяема енергия в Канада ще бъде изградена в окръг Нюел на изток от Калгари. Слънчевият проект с мощност 80 MW ще произведе над 195 000 мегаватчаса  възобновяема енергия към мрежата, „или достатъчно енергия за захранване на над 18 000 канадски домове за една година", се казва в съобщението на компанията. 

Най-новият проект в Обединеното кралство е вятърна платформа с мощност 350 MW край бреговете на Шотландия. Проект с мощност 258 MW за вятърна енергия на сушата ще бъде  разположен в Северна Швеция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: