Виктор Орбан влезе в списъка с враговете на медийната свобода

Виктор Орбан влезе в списъка с враговете на медийната свобода Снимка: FB

„Репортери без граници“ (РБГ) за първи път включи министър-председател от ЕС в списъка си с „врагове на свободата на медиите“ - унгарския премиер Виктор Орбан

Откакто Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ дойдоха на власт през 2010 г., те поставиха медиите под свой контрол стъпка по стъпка“, съобщи РБГ в Берлин в понеделник.

„Обществените медии са централизирани в държавния медиен холдинг MTVA, който включва единствената унгарска информационна агенция MTI“, казаха от РБГ.

Регионалната преса е изцяло собственост на предприемачи, приятелски настроени към Орбан, от лятото на 2017 г. През есента на 2018 г. близо 500 проправителствени медийни компании се обединиха в холдинг, за да координират централизирано отчитането си.“

Списъкът на „враговете на свободата на медиите“ включва 37 държавни и правителствени глави, които олицетворяват безмилостното потискане на свободата на печата по особено драстичен начин.

Нови в списъка заедно с Орбан са бразилският президент Болсонаро и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман.

Лидерът на Хонконг Кари Лам също е нов в списъка.

 „В Специалния административен район на Китай вестникът Apple Daily, символ на свободата на печата, трябваше да затвори през юни“, добавят те.

„Репортери без граници публикува списъка си с „враговете на свободата на медиите“ от 2001 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: