Годишната вноска на банките от държави извън ЕС във ФПБ е 72 хил. лева

Годишната вноска на банките от държави извън ЕС във ФПБ е 72 хил. лева Снимка: БНБ

Средствата ще се използват за изплащане на депозитите на граждани в случай на фалит

Управителният съвет на БНБ определи годишната вноска на клоновете на кредитни институции от трети държави във Фонда за преструктуриране на банки (ФПБ) за 2021 г. в размер на 72 645 лева, съобщиха от централната банка. Това означава, че клоновете на банките, работещи в България, чиито собственици са извън Европейския съюз, ще трябва да внесат посочената сума в съответния подфонд на Фонда за преструктуриране на банки.

Определянето на годишната вноска става според разпоредбите на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и във връзка с Наредба № 41 на БНБ от 25 февруари 2021 г.

В началото на април БНБ оповести размера на средствата във Фонда за преструктуриране. Те ще се използват в случай на затваряне на кредитна институция и възстановяване на депозитите на гражданите в нея. 

Общият размер на средствата към 31 декември 2020 г. в подфонда за клонове на кредитни институции от трети държави възлизат на 615 хил. лв., а тези в подфонда за вноски в ЕФП са в размер на 540,539 млн. лв., отчитат от Фонда за преструктуриране на банки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: