Политическият пъзел - обзор за 13 април 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 13 април 2021 г. Снимка: pixabay

Със свой указ президентът на Република България Румен Радев насрочи първото заседание на 45-ото Народно събрание. То ще се проведе на 15 април 2021 г. от 9 часа.

ГЕРБ-СДС

Правителството на ГЕРБ, което те заявиха, че са готови да излъчат, няма да дублира сегашния кабинет. Това заяви по БНТ депутатът Георг Георгиев, без да конкретизира имена. Партията ще преговаря за подкрепа в новия парламент. Той отново потвърди, че са готови да осигурят мнозинство на правителство, излъчено от „Има такъв народ".

„ГЕРБ се утвърди като дясната партия в България и тепърва ще бъде фактор в българския политически живот. За да бъде устойчива една партия, тя трябва да бъде и в опозиция, когато се налага. ГЕРБ е изградила подобен капацитет и стои добре и в чужбина." Това заяви в ефира на „Здравей, България" Даниел Митов, депутат от бъдещата парламентарна група на ГЕРБ-СДС.

„Има такъв народ"

„Има такъв народ", която е втора политическа сила и има ключова роля за бъдещо правителство, повече от седмица мълчат за плановете си. Така обществото продължава да е в неведение какво предстои – ще има ли правителство, или ще се върви към нови избори.

„Демократична България"

Преговори нито са започнати, нито са водени с втората политическа сила – „Има такъв народ“. Засега формални контакти не са осъществявани, подкрепа не е потърсена за такова правителство.“ Това каза пред БНР конституционалистът Атанас Славов, който ще бъде депутат от „Демократична България“. По думите му, ако бъде потърсена такава подкрепа и ИТН реши да реализира връчен мандат, предстои „Демократична България“ да вземе окончателно политическо решение.

„Нови избори не са изключени, но първо ще бъде изпълнена конституционната процедура.” Това заяви избраният за депутат от гражданската квота на „Демократична България" Мартин Димитров.

„Изправи се! Мутри вън!

Смятам, че от „Има такъв народ биха предложили правителство. Отговорно е. Слави е събрал при себе си умни хора. Така че предполагам ще съставят правителство или поне ще опитат“, заяви  адвокат Николай Хаджигенов от коалиция „Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) пред Нова тв.

„Принципът, който има в нашата част на коалицията, е, че ние ще подкрепим политики. Тоест конкретни предложения, защото според нас така работи демокрацията.” Това заяви в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов в отговор на въпроса дали партията му би подкрепила кандидатурата за председател на НС на Ива Митева, която е част от Правната комисия, а сега е депутат от „Има такъв народ”.  

„БСП за България

Правителство на ГЕРБ, в каквото и да е форма, няма да подкрепим. От срещите, които проведохме с общинските организации, обаче, установяваме, че те искат промяна, а тя може да се случи с правителство, не с извънредни избори. Ще поставим нашите условия за подкрепа - не може просто да подкрепим правителство на „Има такъв народ”. Има неща, които трябва да се случат, за да се промени България. Първата стъпка беше направена, но тя трябва да бъде довършена. Всички партии могат да се обединят около нужните промени в социалната система, съдебната реформа и Изборния кодекс”, заяви по БНТ председателят на предизборния щаб на „БСП за България" Георги Свиленски

Парламент

В днешния 30 брой на Държавен вестник са публикувани решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) с резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в новото Народно събрание и имената на избраните депутати, съобщи БНР.

В 45-ия парламент ще има най-много депутати, които са познати на обществото от студентското предаване „Ку-ку". Всички те са известни с политическата си сатира през годините на демокрация у нас. 
В своите скечове те са осмивали всички ключови политици и политически събития през т.нар. преход. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: