Асоциацията на индустриалния капитал и прокуратурата сключиха меморандум

Асоциацията на индустриалния капитал и прокуратурата сключиха меморандум Снимка: АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Прокуратурата на Република България сключиха меморандум за сътрудничество, съобщиха от организацията

Документът беше официално подписан днес от председателя на УС на АИКБ Васил Велев и главния прокурор Иван Гешев.

Целта на споразумението е двете организации да си партнират при разработването и изпълнението на комплексни мерки за предотвратяване, установяване и санкциониране на нарушенията на нормативните правила във всички области на стопанството.

От АИКБ подчертават, че е изключително важно не просто да бъде констатирано наличието на сиви практики и да бъдат идентифицирани противозаконните действия в областта на енергетиката, строителството, транспорта, лицензионните и другите регулаторни режими, но и нарушителите да бъдат наказвани с оглед възпиращо действие и превенция. Сивата икономика, корупционните практики и липсата на сигурност за инвестициите са сред основните фактори за задържане на ръста на българската икономика.

АИКБ може и има готовност да окаже съдействие на прокуратурата с обективен и компетентен анализ на дейности в различни сектори на икономическия живот в страната.

АИКБ ще сигнализира прокуратурата при констатирани нередности, пораждащи съмнение за извършването на противозаконна дейност като корупция, безстопанственост в публични предприятия, които са държавна или общинска собственост, пазарни манипулации при търговията с електроенергия, кражби на предприятия, източване на обществените фондове чрез злоупотреби с инвалидни пенсии, получаване на наследващи се обезщетения за безработица и болнични, издаване на решения на органите на медицинската експертиза при установяване на работоспособността, вида и степента на увреждане на лица в нарушение на нормативната уредба и др.

В меморандума е записано още, че ще се проучват и прилагат добри европейски и световни практики в противодействието на корупцията, изпирането на пари и данъчните престъпления.

Страните ежегодно ще извършват преглед на изпълнението на този меморандум.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: