"Ел Би Булгарикум“ е губило десетки хиляди лева на месец заради неизгодни договори

"Ел Би Булгарикум“ е губило десетки хиляди лева на месец заради неизгодни договори Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Министър Богдан Богданов: Въведохме публична процедура за избор на доставчици на изцяло българско мляко

Ел Би Булгарикум“ е губило десетки хиляди лева на месец от неизгодни договори, сключени по време на предишното ръководство. Това е станало ясно след назначената проверка на управлението на държавното предприятие. „Само от фирмените си магазини дружеството е натрупало загуби за над 400 000 лв.“ Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в отговор на въпрос относно състоянието на „Ел Би Булгарикум“ и назначените от него проверки за дейността на предишното ръководство. 

По думите му сред неизгодните договори е имало и такива за правни услуги, които са били възлагани на една фирма, заплащани са, договорът е прекратяван и е сключван нов с друга фирма за същата дейност, което представлява двойно плащане за една и съща услуга. „Неизгодните договори вече са прекратени или предоговорени“, каза Богданов.

Министърът информира, че новото ръководство на дружеството е заварило тенденция за постепенно намаляване на количеството изкупувано сурово мляко в периода януари – септември 2023 г. При тази ситуация натоварването на производството на предприятието е било под 65 процента. Новото ръководство заварило и празни складове за готова продукция и почти пълна липса на продуктите в търговската мрежа.

Проверката е показала, че причина за намалените количества изкупено сурово мляко са утвърдени правила от предишното ръководство, според които компанията започва да купува от доставчици на до 500 км от производствените бази вместо, както до момента, от такива в близост до фабриката. Това е довело до допълнително оскъпяване на продукцията.

Ние въведохме публична процедура за избор на доставчици на изцяло българско мляко, в момента производственият капацитет вече достигна 100 процента“, съобщи министърът. Той допълни, че необоснованото намаляване на цените на продуктите на „Ел Би Булгарикум“ в периода януари – март 2023 г., също е било един от сериозните проблеми, които сегашното ръководство е заварило.

Министърът съобщи, че финансовите резултати на дружеството към третото тримесечие на 2023 г. сочат покачване на разходите за суровина с 26% и нарастване на приходите само с 11%. Данните показват комулативен спад на печалбата преди данъци на дружеството с 92.5%.

Министър Богданов съобщи още, че прокуратурата е сезирана за неизгодните договори. Той потвърди, че всеки момент ще бъде финализиран договорът между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“ за съвместен изследователски център, което ще позволи генериране на допълнителни печалби за държавната компания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: