Euronews: Москва бере плодовете от колебливата борба на България с корупцията

Euronews: Москва бере плодовете от колебливата борба на България с корупцията Снимка: opendemocracy.net

С обичайната бележка, че анализът изразява личната позиция на автора, англоезичната версия на европейската новинарска агенция отделя място за анализа Николас Тензер, старши сътрудник в Центъра за европейски политически анализи (CEPA), части от който публикуваме

„Борбата на България с корупцията е най-добрият начин за борба с операциите на Кремъл  в страната, която рискува да се превърне в едно от слабите звена на Европа наред с   Унгария”.

„Шестнадесет години след като се присъедини към Европейския съюз, България остава най-корумпираната страна в блока, според Transparency International. Въпреки многократните увещания на Брюксел, София постигна малък напредък в установяването на напълно независима съдебна система” 

Основа на заключенията на Николас Тензер са действията на българската прокуратура. Авторът отбелязва (с примери) „широките правомощия на българския прокурор и неговия несравним почти пълен имунитет” и посочва причините за протестите срещу бившия главен прокур: превишаване на правата му, съмнения за връзки с крупния бизнес, опити да манипулира и преследва журналисти, забавяне на знакови дела, защита на висши корумпирани държавни служители, както и плановете на Иван Гешев да участва и занапред в политическия живот.

И след свалянето на Гешев остават сериозни проблеми. Нещо повече, условията, при които той беше освободен от поста главен прокурор, едва ли предполагат сериозен ангажимент за истинска съдебна реформа. 

Веднага възникна полемика около назначаването на неговия наследник Борислав Сарафов, като Съюзът на съдиите постави под въпрос някои от решенията на Сарафов и професионалната му компетентност. Името на Сарафов нашумя и покрай разследването около Антикорупционния фонд. Учудващо е, че така и не се появиха присъди или обвинения, а участието на Сарафов остава неясно”.

Поддържането на статуквото в България – дефектна съдебна система и ендемична корупция – оставя благоприятна почва за чужда намеса, особено от Русия”, пише Николас Тензер, посочвайки опити за дестабилизиране на българските правителства и някои политически решения, вкл. „неспособността на правителството да приложи санкции на ЕС срещу руски граждани или компании”.

„Самият български политически живот страда от руското влияние – независимо дали под формата на открито прокремълски партии или официално проевропейски партии, но все пак желаещи да сформират съюзи с проруските фракции или да подкрепят режима на Путин. 

Силата на много от тези елементи нарасна на фона на нестабилността на България и малкото желание на властите да се справят с манипулирането на информация в социалните мрежи и част от пресата. Зловещото влияние на Москва не остава без последствия”.

„Дългоочакваната реформа в съдебната система, особено пренасочването на ролята на главния прокурор, ще бъде решаващ знак дали София наистина може да се пребори с корупцията”, завършва анализа си Николас Тензер, обръщайки се и към ЕС и НАТО с призива да заемат по-твърда и по-категорична позиция”за да подтикнат управляващата коалиция „да се движи в тази посока”.

Николас Тензер е френски политически деец и председател на Центъра за проучвания и изследвания на политическите решения (CERAP), професор по политически науки, изнасял лекции в Парижкото училище по международни отношения и Френския институт за изследвания на национална отбрана. Бил е ръководител на специални мисии по международни въпроси към френското правителство в Босна и Херцеговина, България, Алжир, Украйна, Черна гора, Египет, Сърбия, Хаити, Мароко и Йордания. Автор е на 22 книги и един от лекторите на множество международни конференции по въпросите на сигурността и международните проблеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: