България ще има две газови борси

България ще има две газови борси

Държавното дружество „Газов Хъб Балкан" се сдоби с конкуренция

България ще има две газови борси, става ясно от решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), взети на закрито заседание на 25 март. Това съобщава 3eNews. С решението бяха одобрени лицензии за максималния срок от 35 години за „Газов Хъб Балкан" ЕАД и за частната „Българска енергийна търговска платформа“. Законът реално позволява лицензирането на повече от една газови борси, за разлика от борсата за търговия с електроенергия, която е една и е държавна.  

Двете газови  борси ще работят през една и съща платформа - Trayport Global Vision Trading System, продукт на компанията TrayportLimited UK, която е разработила най-разпространения и прилаган в световен мащаб софтуер за целите на администриране на сделки. 

„Малко сме изненадани и сме в неведение“, коментира за 3eNews председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов, като обърна внимание на необходимостта от ликвидност. „Заинтересовани сме от национален ликвиден газов пазар“, каза той и допълни, че трябва да се изчака. 

Двете заявления за лицензия и одобряване на бизнес план на „Газов Хъб Балкан“ и „Българска енергийна търговска платформа“ са подадени в Комисията за енергийно и водно регулиране през юли миналата година. През месец март тази година те бяха изслушани от регулатора в рамките на обществено обсъждане. 

Българска енергийна търговска платформа" е частно дружество с капитал от 50 хил. лева., което си е поставило за цел да поеме до 2025 г. 30%, или близо една трета от потребяваните количества природен газ в България.  

На новата борса няма да се продават количествата газ, които държавният доставчик „Булгаргаз" бе задължен със закон да реализира на свободния пазар. Според заявлението ѝ пред КЕВР бъдещата платформа ще може да се използва само за функциониране на борсов пазар във връзка с български газ, българска енергия, селско стопанство и гориво. Според прогнозите на държавния газов оператор „Булгартрансгаз", който притежава хъба, търсенето на газ у нас през 2021 г. ще е за 3,2 млрд. куб. м, а през 2025 г ще нарасне до 4,2 млрд. куб. м. 

В решението се посочва, че „Българска енергийна търговска платформа" е планирала да изхарчи в периода 2021-2025 г. 7,328 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени от собствения капитал на дружеството. 

Появата на „Българска енергийна търговска платформа“ насочва мнението на други експерти и към апетити не само в газовия сектор. Те припомнят, че имаше желание за създаване на алтернативна електроенергийна борса, но тогава законът не позволи. Към това поне насочва широкото название „Българска енергийна търговска платформа”, а и фактът, че лицата, записани зад това участие, са непознати за хората от газовия бизнес в България, отбелязва 3eNews. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: