Експерт: Изключено е „Северен поток 2“ да не бъде завършен

Експерт: Изключено е „Северен поток 2“ да не бъде завършен

Коментар на Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения

Би било изненада, ако „Северен поток 2" не бъде завършен. Това заяви Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения, за BloombergTV. Изключено е многомилиардна инвестиция просто да потъне в морето, още повече като се вземе предвид, че проектът е готов на 95%, добави експертът. 

„Американският държавен секретар посочи в свое изявление, че доизграждането „Северен поток 2" изцяло зависи от замесените компании. Това само по себе си отвори малко по-широко вратата. Но друг е въпросът, че след като бъде завършен газопроводът, то най-вероятно ще бъдат договорени между Германия и САЩ и предложени или наложени на Русия условности при самата експлоатация", каза още Кючуков, като добави, че подобни условности ще имат за цел да предоставят именно тези гаранции, които в момента се търсят от страна на Вашингтон. 

„Самият факт, че САЩ налагат санкции срещу европейски фирми и държави - както посочи канцлерът Меркел, първо е незаконно и, второ, изглежда доста странно, че те се налагат на базата на американски федерален закон, а пък същевременно имат за цел да защитят европейската енергийна сигурност." По думите му, следва Европа да е по-наясно със собствената си енергийна сигурност, но „явно всичко опира до съотношение на силите". 

Министерството на външните работи на Германия е приело за сведение последното изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за газопровода „Северен поток 2“, но позицията на Берлин за проекта остава неизменна. Това заяви на брифинг вчера представител на дипломатическото ведомство, цитиран от РИА Новости. Блинкен заяви в интервю за CNN, че Вашингтон смята „Северен поток 2“ за „лоша идея“ и ще продължи да налага санкции на компании, участващи в изграждането на тръбопровода.  

„Северен поток 2“ определено ще бъде завършен до края на 2021 г.“, заяви от своя страна председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков. „Активната работа е в ход, но остава още доста да се свърши“, каза още Зубков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: