Държавата поема два потенциално опасни язовира

Държавата поема два потенциално опасни язовира

Община Велико Търново не може да осигури техния ремонт и поддръжка


Община Велико Търново прехвърля на държавата два потенциално опасни язовира, защото няма финансовата възможност за техния ремонт и поддръжка, съобщава БНР. Общинските хидросъоръжения са с площ 23 524 кв. м и 46 273 кв. м и се нуждаят от сериозен ремонт и обновяване на хидротехниката. Двата язовира са част от годишната програма за управление на общински недвижими имоти за 2021 г. 

Водоемите „Бинев дол“ в Леденик и „Шабарка“ в Пчелище са класифицирани като потенциално опасни преди 4 години. Като собственик община Велико Търново трябваше да осигури средства за ремонтите и носи отговорност за евентуални инциденти. След неуспешни търгове за наематели обаче се стигна до решението за прехвърляне на собствеността на държавата.  

Решение за това беше взето от общинския съвет през 2018 г., но прехвърлянето се оказа проблемно, заради несъответствия при отразяването на двата язовира в кадастралните карти. Сега документалните пропуски са отстранени, направено е и геодезическо заснемане.  

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от МОСВ, са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година благодарение на доброто управление и предприетите мерки за минимизирането на разходите и намаляването на загубите. Това се посочва в доклад на министъра на околната среда и водите Емил Димитров до Министерски съвет. Според министър Димитров сега основната задача пред МОСВ е да се държат под контрол нивата на язовирите, така че да не прелеят през периода на снеготопенето. За целта нивата се наблюдават непрекъснато и където е необходимо, се освобождават количества.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: