Китай отчита неравномерно възстановяване и нарастваща активност

Китай отчита неравномерно възстановяване и нарастваща активност

Основата за икономическото възстановяване все още не е стабилна, смятат анализаторите


Икономическата активност на Китай се повишава през първите два месеца на годината в сравнение с преди година, съобщава Bloomberg. Данните показват още неравномерно възстановяване със силно промишлено производство, подхранвано от износа. Потребителските разходи обаче все още изостават. 

Официалните данни, публикувани в понеделник, показват темпове на растеж от повече от 30% за ключови показатели. Ръстът на индустриалното производство от 35,1% надмина очакванията на икономистите, които предвиждаха около 32%. Влияние оказаха по-кратките ваканции покрай Лунната нова година, тъй като правителството насърчи работниците да останат във фабриките, вместо да се връщат в родните си градове. 

В комбинация със силни данни за износа за януари и февруари, статистическите данни показват, че Китай до голяма степен е продължил установения през миналата година модел на възстановяване, основано на ръст на промишленото производство за износ и инвестиции в сектори като недвижими имоти. Пpoдaжбитe нa дpeбнo през февруари обаче нapacтвaт caмo c 0,56% спрямо предходния месец, сочат данните. Това показва, че „Лунната Нова година е дала по-слаб тласък на националното потребление от очакваното“, според Брус Панг, икономист в China Renaissance Securities. 

Равнището на безработица в градовете от 5,5% през февруари остава над нивата преди пандемията, като процентът сред младите хора е особено висок. 

Инвестициите в дълготрайни активи нарастват с 35%, доста под прогнозата от 40,9%. Тъй като недвижимите имоти са най-големият двигател на ръста на инвестициите през последната година, това вероятно отразява затягането на финансирането от страна на Пекин за строителите на имоти. По-ниските от очакваните цифри на инвестициите показват, че производителите все още са предпазливи, добави Панг. 

„В национален мащаб дисбалансираното възстановяване все още е забележимо и основата за икономическото възстановяване все още не е стабилна“, заяви Лиу Айхуа, говорител на китайското статистическо бюро. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: