Все повече близнаци се раждат в света

Все повече близнаци се раждат в света Снимка: pixabay

Раждаемостта на близнаци в света чупи всички исторически рекорди

Това се доказва от публикуваните резултати от проучване в едно от водещите световни списания за репродуктивна медицина Human Reproduction.

Според учените всяко 42-ро бебе днес е близнак, пише Euronews.

За 30 години общата раждаемост на близнаци се е увеличила с една трета - от 9 на 12 на всеки 1000 новородени, което означава, че около 1,6 милиона близнаци се раждат по света всяка година.

Жил Пизон, професор в Националния природонаучен музей, разказва за Euronews:

Има две причини за увеличаването на броя на близнаците по света: първо, развитието на изкуственото оплождане, при което близнаци се раждат по-често и това се случва главно в развитите страни.

И, второ, отлагането на майчинството, фактът, че жените раждат деца по-късно и по-късно в много страни по света и отново - особено в най-развитите страни. Рискът от бременност с близнаци нараства с възрастта на жената."

Изследователите са събрали информация за ражданията на близнаци за периода  2010-2015 г. в 165 страни, в които живеят 99% от световното население. За сравнение те отчели статистиката за 1980-1985 г. Оказало се, че увеличаване на броя на близнаците на планетата се наблюдава главно в Азия, Северна Америка и Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: