Родиха се първите деца, в чието зачеване са участвали роботи

Родиха се първите деца, в чието зачеване са участвали роботи Снимка: https://pixabay.com/

Учените съобщиха за раждането на две здрави момичета

В Барселона стартъпът Overture Life създаде робот за инжектиране на сперма, който лекарите започнаха да използват по време на процедури за ин витро оплождане.

В резултат на това през 2023 г. се родиха първите деца, в чието зачатие е участвала машина. Според MIT Technology Review са родени две момичета. Те са родени от жени, които са забременели чрез ин витро през есента на 2022 г. в Ню Йорк. Яйцеклетките им са били оплодени от робот.

Механизмът се състои от микроскоп, механична игла, чашка на петриево, лаптоп и контролер Sony PlayStation 5. Процесът на оплождане протича по следния начин: вибрираща игла пробива яйцеклеткката в съда и поставя един сперматозоид.

Така машинният инженер Едуард Алба, който управлява устройството и няма опит в областта на медицината за безплодие, е оплодил повече от дузина яйцеклетки с помощта на робот. След което донорските яйцеклетки се имплантират в матката на пациентките.
 

Според учените автоматизацията на процеса може да направи процедурата по-ефективна и по-евтина, както и да намали тежестта върху специалистите. Не трябва обаче да се очаква пълна автоматизация на процедурата. Това само ще помогне за намаляване на тежестта върху лекарите.

Стартъпът Overture е набрал около 37 милиона долара досега от инвеститори, включително американската фирма за рисков капитал Khosla Ventures и бившия главен изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: