„Най-старата майка в Африка“: в Уганда 70-годишна жена роди близнаци

„Най-старата майка в Африка“: в Уганда 70-годишна жена роди близнаци Снимка: https://pixabay.com/

70-годишна жена от Уганда роди близнаци чрез програма ин витро. Новородените момченце и момиченце са здрави, твърдят лекарите.

Сафина Намуквая е най-възрастната родилка на африканския континент. На 70 години тя успя да износи и роди здрави близнаци. Момче и момиче са родени в четвъртък в Международната женска болница и център за плодовитост в Кампала, Уганда.

Във Фейсбук страницата на болницата се посочва, че "майката и децата са добре".

Съобщава се, че зачеването е станало възможно чрез процедурата на ин витро оплождане (IVF), а раждането е станало чрез цезарово сечение.

Според персонала на клиниката Сафина е поставила африкански възрастов рекорд, като е станала родител в толкова напреднала възраст.
„Тази история не е само за медицинския успех, но и за силата и издръжливостта на човешкия дух“, добавиха те.

Новата майка каза пред угандийската телевизионна компания NTV, че износването на близнаците не е било лесно и също така е трябвало да похарчи почти всичките си спестявания, за да забременее.

Освен това Сафина казва, че се е разделила с партньора си много преди раждането на децата си. Но лекарят в клиниката за плодовитост помогнал да плати пътуването.
 

Междувременно европейските жени все по-късно се замислят за майчинството. Средната възраст при раждане на първо дете в ЕС се е увеличила от 28,8 години през 2013 г. на 29,4 години през 2019 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: