Новият ни атомен проект ще се изгражда от „Росатом“?

Новият ни атомен проект ще се изгражда от „Росатом“?

Компанията демонстрира сериозни интереси на Балканите

Компанията „Росатом“ е сигурна, че България ще избере именно руския проект на АЕЦ за строителството на новия енергоблок в страната. Това съобщи ТАСС, като се позова на интервю на ръководителя на държавната корпорация Алексей Лихачов. 

„Независимо какъв формат за по-нататъшното развитие избере правителството на България, може да се разсъждава с голяма вероятност и да бъдем сигурни, че изграждането на нов блок в страната ще се извърши по руски дизайн и че ще бъде избрано нашето предложение. Очевидно ще направим това в консорциум с европейски доставчици. Но в този случай топката е на територията на българското правителство“, каза Лихачов. 

Лихачов отбеляза също, че компанията следи процесите и диалозите в българското общество по повод строителството на нови мощности. Той заяви, че „Росатом“ има готовност да се включи в строителството на Белене, но също така е запозната с опцията за изграждане на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“, която също познава добре. 

„Росатом“ демонстрира сериозни интереси на Балканите. Днес руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участваха чрез видеоконференция в тържествена церемония по изливането на „първия бетон“ за третия блок на атомната електроцентрала „Аккую“ в Турция. 

„Проектът е наистина уникален. В момента атомната електроцентрала „Аккую“ е най-голямото ядрено строителство на планетата. От днес тук се изграждат едновременно три енергийни блока“, каза Лихачов по време на церемонията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: