След две години COVID ще бъде сезонно заболяване

След две години COVID ще бъде сезонно заболяване


Ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен в края на есента и началото на зимата, малко преди грипа, и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.  

„Ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип", коментира още проф. Кантарджиев, като добави, че очаква циркулацията на вируса да намалее през лятото заради топлото време. 

Той бе категоричен, че е важна личната отговорност. „85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента", добави експертът. 

Проф. Кантарджиев отбеляза още, че бразилската, южноафриканската и нигерийската мутация на вируса не са в България. Има го само британския щам, като през последната седмица в Кюстендил, Сливен и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам. Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една, нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко. 

„Имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините", допълни проф. Тодор Кантарджиев. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: