Ново послание на Банкси се появи на стената на сграда в Бристол

Ново послание на Банкси се появи на стената на сграда в Бристол Снимка: кадър BristolNews

Графитът изглежда напомня, че въпреки ваксините гражданите трябва да продължат да носят маските си

Нов графит от художника Банкси се появи на стената на къща в британския град Бристол, съобщава artnet.com. Графитът изобразява жена със забрадка, която киха, със зъбни протези, излетели от устата и пръски слюнка, които ги следват.  

Два дни след като британците започнаха да получават първите дози от коронавирусната ваксина Pfizer/BioNTech, графитът изглежда напомня, че въпреки стъпката, гражданите трябва да продължат да носят маските си, за да избегнат разпространението на смъртоносния вирус. 

Студиото на художника не отговори веднага на искането за потвърждение или отказ от авторство на произведението, но тази сутрин то беше публикувано в официалния акаунт на художника в Instagram, където студиото обикновено идентифицира нови творби. Заглавието, с което беше обявено новото произведение, е  „Aachoo!“. 

Това не е първата публична работа на Банкси по темата. През април, в отговор на това, че милиони работни места бяха  затворени поради пандемията, той публикува изображение на неподредена баня с плъхове, с надпис „Жена ми мрази, когато работя от вкъщи“. 

През май пък се появи графика на дете, което играе с кукла-медицинска сестра с маска. Заглавието на картината беше "Game Changer" и тя явно показваше промяната в отношението към медицинските работници. 

Артистът, който започна да твори в началото на 90-те години в Бристол, е известен с това, че все още никой не е установил със сигурност самоличността му, а самият той твори под мотото "Авторските права са за загубеняци". Изкуството му отразява политически и обществени проблеми, които са в центъра на вниманието. Произведението му „Делегиран парламент“, което изобразява британския парламент пълен с маймуни, бе продадено за 12 млн. долара през октомври 2019 г.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: