Български фирми ще сключват договори със студенти

Български фирми ще сключват договори със студенти Снимка: АИКБ

Над 200 компании от цялата страна са заявили желание да сключат договори със студенти, съобщиха от АИКБ

Това стана ясно по време на среща на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България с представители на Министерството на образованието и науката. На срещата бяха обсъдени възможностите, които предоставя Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател.

Наредбата дава възможност държавата да покрива разходите за обучение на студенти, които имат сключен договор с българска компания за осигуряване на стаж срещу ангажимент студентът да работи при работодателя след успешното си завършване. Предложението, което е по инициатива на бизнеса, беше официално обнародвано в края на януари т.г.

От името на АИКБ на този етап предлагаме в списъка да бъдат включени 38 предприятия. Това са успешни и вече утвърдени компании, развиващи дейност в областта на машиностроенето, металообработката, електрониката и електротехниката и хранително-вкусовата промишленост. 
Очаквано за нас, в по-голямата си част заявките са насочени към инженерните специалности. В последните години бизнесът в България изпитва сериозен недостиг на именно такива кадри, за което АИКБ е алармирала неколкократно. Считам, че участието ни е важно не само като инициатори, но и като знак, че са направени основни стъпки към укрепване на връзката между висшето образование и бизнеса“, каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

От Министерство на образованието и науката потвърдиха, че до 31 май 2021 г. ще бъде утвърден Списък със специалностите, за обучението на които се осигуряват средства от държавния бюджет за пълно или частично заплащане на разходите за обучение по висши училища и брой студенти.

А в най-кратък срок след това се очаква и Министерският съвет да приеме Списъка с работодателите, които са заявили желание да сключват договори със студентите по реда на наредбата. В него ще се посочват още специалностите и броят на студентите, за които всеки работодател е заявил готовност за сключване на договор, съобщиха от АИКБ.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: