Приоритетите са възстановяване на икономиката и повишаване на доходите

Приоритетите са възстановяване на икономиката и повишаване на доходите Снимка: ИСС

Икономическият и социален съвет си постави като основна задача и защитата на интересите и правата на всеки гражданин

Трите приоритета за следващите четири години на Икономическия и социален съвет (ИСС) до 2025 г. са: 

  • Европейският зелен пакт и устойчивото развитие;
  • Технологичната трансформация и дигитализацията на икономиката и обществото;
  • Европейският стълб на социалните права - Европейският план за действие за ЕССП и проекцията му за първия национален план на България.

Това обяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова днес на пресконференция. Тя подчерта, че приетият документ ще трасира дейността на съвета през следващите четири години. 

„Мандатът на този ИСС се различава от предишните, той започна в усложнена икономическа и социална обстановка, причинена от коронавируса, затова и институционалният подход на ИСС трябва да бъде променен към по-изразена активност, повече отговорност и по-голяма аналитична задълбоченост. Така ще отговорим не само на националните интереси, на европейските политики, но ще защитим интересите и правата на всеки гражданин“, коментира Зорница Русинова. Така ИСС затвърждава ангажимента да съблюдава връзката между обществото и държавното управление и да работи за достоен живот на всеки гражданин, добави председателят на съвета.

Основната цел на дейността ни през тази и следващите години е да спомогнем за по-бързото възстановяване на икономиката и за повишаване на доходите на българските граждани“, каза Русинова.

Тя се спря на всеки от трите основни приоритета и подчерта, че те са приети с пълен консенсус от работодателите, синдикатите и гражданските организации с други интереси, представени в ИСС. Това съгласие, според нея, показва силата и волята им да работят за по-зелена, по-цифрова и по-умна България и Европа.

Пленарната сесия на ИСС прие и План за дейността за 2021 г.

Основните теми от него представиха зам.-председателите на ИСС Васил Велев, Пламен Димитров и Лидия Шулева. Те подчертаха, че Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде основен акцент в дейността не само защото и досега ИСС е участвал с предложения в изработването му, но и защото една от задачите на съвета е да осъществи граждански мониторинг по изпълнението му.

Васил Велев – зам.-председател от групата на работодателите, подчерта, че предвидените в плана становища за икономическите последици от разпространението на COVID-19, както и за стратегията на ЕС за либерализация и интеграция на енергийната система са навременни и ще допринесат да се намерят решения, свързани с повишаване на конкурентоспособността на бизнеса, със здравната защита на хората и с подкрепата на уязвимите групи. 

Пламен Димитров - зам.-председател от групата на работниците, акцентира върху темата за доходните неравенства, икономическите политики и превенцията, както и върху становище на ИСС за професионалното обучение, квалификация и преквалификация. За синдикатите, но и за работодателите е важно също ИСС да се произнесе за териториалните планове и справедливия преход, свързан с изпълнението на Зелената сделка. 

Промени в Кодекса на труда, свързани с прилагането на дистанционната работа и защита на уязвимите групи в процеса на дигитализация, за групата на други граждански организации в ИСС са ключови, заяви зам.-председателят Лидия Шулева. Тя добави към важните в плана теми и Споразумението за партньорство и оперативните програми и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: