Планът за възстановяване и устойчивост ще помогне на икономиката

Планът за възстановяване и устойчивост ще помогне на икономиката Снимка: ББР

Банката за развитие има готовност да подкрепи и необходимостта от предоставяне на допълнителен капитал на фирмите, заяви директорът по стратегическо развитие София Касидова.

Планът за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател на българската икономика за излизане от кризата. Той ще е мощната инжекция, която ще помогне на България да извърви дългия път за трансформация на икономиката, като осигури инвестиции в устойчива, екологична, движена от иновации и базирана на зелен растеж икономика“. Това заяви София Касидова, директор „Стратегически анализи и развитие“ в Българската банка за развитие по време на конференцията „Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации – Зелена програма – Дигитална трансформация“.

Общата стойност на финансовите средства по плана е 1,9 трилиона евро, като над 50% ще се използват за подкрепа на иновации, научни изследвания, климатичен и цифров преход. Според Касидова, банките ще играят ключова роля за мобилизиране на необходимия финансов ресурс, като по този начин ще увеличават въздействието на политиките, залегнали в плана. „Именно катализирането и ускоряването на инвестиционната активност след тази криза ще даде необходимия тласък за модернизация, дигитализация и качествена трансформация на икономиката ни за постигане на конвергентните цели“, посочва тя.

Като основни двигатели на иновациите София Касидова посочи постигането на нулев баланс на въглеродни емисии, адаптиране към изменението на климата, преминаване към Индустрия 4.0. По думите ѝ, за да подкрепи необходимата трансформация на бизнеса, ББР е разработила портфолио от финансови инструменти, включващи различни инвестиционни и оборотни заеми, гаранционни програми и капиталови инвестиции.

“ББР има готовност да подкрепи и необходимостта от предоставяне на допълнителен капитал на предприятията след излизане от рецесията. В дългосрочен план ще се фокусираме към подкрепа на зелени и социални проекти и компании“, заяви още съветникът по стратегически анализи и развитие.

Участие в събитието взеха министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова, председателят на Държавната агенция за изследвания и иновации Мартин Дановски, представители на Световната банка, Европейската комисия, международни рейтингови агенции и други.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: