Русия спря транзита на природен газ през Казахстан

Русия спря транзита на природен газ през Казахстан

Съобщението за инцидента е постъпило в 7,37 часа московско време

Транзитът на природен газ през територията на Казахстан е прекратен, съобщава Министерството на енергетиката на Русия. Причината е взрив и повреда на транзитния газопровод „Союз" в Оренбургска област, в близост до с. Мухраново. 

Съобщението за инцидента е постъпило в 7,37 часа московско време. Пострадали в резултат на произшествието няма. Министерството наблюдава ситуацията, на мястото са изпратени аварийни групи.  

Според информацията на руското Министерство на енергетиката, повредата е в 108-и километър от газопровода „Союз". От своя страна той е свързан с магистралния газопровод  „Оренбург-Новопсков“, собственост на „Газпром трансгаз Екатеринбург“. След експлозията компанията е изключила участъка от нулевия километър до 123-ия км на „Союз" и е прекратила транзита на газ през територията на Казахстан.  

Газопроводът „Союз" преминава през територията на Русия, Казахстан и Украйна. Дължината му е 2750 км, от които 300 км минават през територията на Казахстан, а 1568 км - през територията на Украйна. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: