Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от коронавируса. Това се съобщава в проучване на испански учени от университета „Помпей Фабра", публикувано в „Scientific Reports". За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от COVID-19 в 81 държави. Учените сравняват разликата между възрастта, когато човек е починал от COVID-19, със средната продължителност на живота в засегнатите страни, пише „Сега".

Ватиканът предупреди служителите си за риска да загубят работата си, ако откажат ваксинация срещу коронавирус без основателни здравословни причини. Съответният указ от 8 февруари е подписан от губернатора на Ватикана Джузепе Бертело, съобщава Ройтерс.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 108,8 милиона, от които 2,4 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 109,5 милиона души, над 2,4 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 27,7 милиона заразени. 
Индия е на второ място (10,9 милиона), Бразилия е на трето (над 9,9 милиона), Великобритания е на четвърто (4 милиона), а Русия е на пето място.

Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания, повече от 2 милиона в Италия, Турция, Германия, Колумбия, Аржентина и Мексико.

Финландските власти удължиха забраната за чуждестранни туристи да пресичат границите на страната с още един месец. Границите на страната ще останат затворени до 18 март 2021 г.

У тези, които са преболедували коронавирус, за дълго се запазва имунитет към него, съобщава Euronews. Става дума за поне осем месеца.

Израел  удължи с две седмици - до 6 март, затварянето на границите си във връзка с борбата с COVID-19, заявиха в съвместно комюнике здравното министерство и премиерската канцелария, цитирани от Франс прес.
 

У нас:

Всички желаещи ще могат да се ваксинират по „зелен коридор“. Едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде „зелен коридор“ за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър, съобщиха от Министерски съвет.

Декларираното от премиера Бойко Борисов твърдо решение за отваряне на заведенията от 1 март може да доведе до открит конфликт с представителите на Националния оперативен щаб: „Ако се вземе политическо решение, да си го вземат политиците. Ние сме експерти и даваме съвети какво да се направи, от там нататък има куп социално-икономически съображения. Но не е изключен подобен конфликт“, коментира пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според Кунчев, ако темпото на нарастване на случаите се запази, до четири седмици може да има удвояване. Пикът може да е непосредствено преди изборите, предупреди Кунчев.

Половината българи не искат да се ваксинират срещу COVID-19. Голям е обаче и процентът на колебаещите се или отлагащите за по-късно. Това показват две проучвания на „Алфа Рисърч" и „Галъп"

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 се задържат на 9,9% от тестваните. Вирусът е установен при 1086 души от общо 10 926 проведени лабораторни изследвания, показват данните на Единния информационен портал.

Столицата е с много повече заразени от останалите области на страната - 335 души. Следват Пловдив и Плевен с 93 и 70 заразени с коронавирусна инфекция. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: