Робот за подводни изследвания ще следи състоянието на Бургаския залив

Робот за подводни изследвания ще следи състоянието на Бургаския залив Снимка: pixabay

Проучванията ще се извършват по съвместен проект на Община Бургас и местния университет „Проф. д-р Асен Златаров"

Роботът ще бъде осигурен до 6 месеца по проекта „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

Той ще се използва за научна и изследователска дейност, като ще извършва заснемане на морското дъно в определените за целта 6 полигона в Бургаския залив. Апаратът е проектиран да се потапя на дълбочина до 30 метра и ще бъде управляван дистанционно.

По време на подводните изследвания ще бъде събрана възможно най-много информация за състоянието на морската среда и замърсеността й с отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Ако се установи наличие на отпадъци с по-големи размери, ще се използват водолазни екипи за изследването им на място и при възможност ще се изваждат от водата.

Резултатите от направените подводни изследвания ще бъдат представени на научна екоконференция в Бургас и две събития тип „научно кафене" с представители на бизнеса и местната общност. Предвижда се също да бъде разработен „син етикет". Знакът ще се поставя на заведения, които са се включили в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлагат пластмаса за еднократна употреба (бутилки, сламки, чаши и прибори).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: