Президентът на Олимпийските игри подаде оставка след сексистка забележка

Президентът на Олимпийските игри подаде оставка след сексистка забележка Снимка: pixabay

Изправен пред голям натиск след разразилата се медийна буря, президентът на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио Йоширо Мори беше принуден да подаде оставка от поста си

Йоширо Мори обяви оставката си днес след протест заради негово изказване миналата седмица и все още няма яснота кой ще поеме поста му, съобщава Le Figaro. „Моите неподходящи изявления създадоха много проблеми (...). Искам да се оттегля от президентския пост. Важното е да се организират игрите през юли. Моето присъствие не трябва да се превръща в пречка“, e заявил 83-годишният Мори на заседание на изпълнителния съвет на Олимпийски игри Токио 2020. 

Коментарът на Мори, че жените изпитват затруднения да говорят кратко на срещите, което той намира за „досадно“, предизвика остри реакции в Япония и в чужбина.

Спортсмени, политици и спонсори на олимпийските игри разкритикуваха неговото изказване като засягащо равенството между половете и противоречащо на принципите на олимпийските игри. 

Самият Мори се извини, но този случай се превръща в нова спънка за организаторите на Олимпиадата, опитващи се да върнат ентусиазма около събитието, което вече веднъж бе отложено миналата година заради пандемията. Новите дати са насрочени за 23 юли - 8 август 2021 г., но здравната ситуация около вируса остава тревожна.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: