Мнозинството от японците искат отлагане на Олимпийски игри 2021

Мнозинството от японците искат отлагане на Олимпийски игри 2021 Снимка: pixabay

Според ново проучване по-голямата част от японците съвсем не гледат благосклонно на провеждането на Олимпийските игри в Токио, които тази година заради пандемията бяха отложени за лятото на 2021 г.

Изнесените във вторник по обществената телевизия NHK резултати от анкетата сочат, че мнозинството от гражданите на Япония не желаят игрите да бъдат проведени дори и в средата на следващата година, пише Le Figaro. Новото проучване показва, че японското обществено мнение почти не се е променило от лятото насам, въпреки появата на първите ваксини на пазара.

Само 27% от анкетираните подкрепят провеждането на игрите следващото лято. 32% категорично искат те да бъдат отменени, а почти толкова, 31%, държат те да бъдат отложени във времето за пореден път. Останалите 10%  не са дали отговор или са казали, че не могат да преценят.

Резултатите от тази анкета само потвърждават няколко други предишни проучвания, които показаха ясно нежеланието на японската общественост да се ангажира с това международно събитие в този момент. В понеделник бе публикувана анкетата на агенция Jiji, която също установи, че близо 30% от японците искат ново отлагане, а 21% –пълна отмяна. Сходни бяха резултатите и от изследването на агенция Kyodo от 6 декември, според които 61,2% от анкетираните са против провеждането на игрите през следващата година.

Въпреки това организаторите на събитието и японските официални лица отхвърлиха всякакво по-нататъшно отлагане. Припомняме, че Олимпийски игри Токио-2020 са първите в историята, отложени в мирно време. Отлагането им бе обявено през март, когато коронавирусът се разпространи по целия свят. Сега обаче организаторите са на мнение, че събитието може да се проведе, дори ако пандемията не бъде овладяна до следващото лято.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: