Предлагат на японците по 1 млн. йени на дете за преместване от Токио

Предлагат на японците по 1 млн. йени на дете за преместване от Токио Снимка: Global Look Press

Властите се опитват да съживят провинциалните райони за сметка на столичните жители

Японските власти измислиха необичаен начин за решаване на тежките демографски проблеми. Те предлагат да изплащат по 1 милион йени (около 7820 долара) на дете, ако семейството се съгласи да се премести от Токио в другиге региони, съобщава изданието "Московски комсомолец". Правителството привлича хората да се преместят в "немодните" и непрестижни региони на страната на изгряващото слънце, които страдат от застаряване и намаляване на населението.

Увеличеният материален стимул - рязко повишаване в сравнение с предишното плащане за преселване от 300 000 йени, ще бъде въведен през април.

Независимо от факта, че през миналата година населението на Токио за първи път намаля (тенденцията отчасти е свързана с пандемията на коронавируса), политиците смятат, че трябва да се направи повече, за да се намали гъстотата на населението в мегаполиса и да се насърчат хората да започнат нов живот в "непрестижтите" части на страната, където населението застарява поради миграцията на младите хора в Токио, Осака и другите големи градове.

Обаче семействата, които се надяват да получат лесни пари, а след това да се върнат в столицата, ще бъдат разочаровани. Те ще трябва да живеят в новите си домове в продължение на поне пет години, а един от членовете на семейството трябва да работи или да планира да открие нов бизнес. И още един съществен момент: тези, които напуснат мястото за преселване преди изтичането на този срок, ще трябва да върнат парите.

За да привлекат нови жители, провинциалните градове и селата в Япония изтъкват и рекламират прелестите на селския живот или ниските разходи на услугите за отглеждане на деца.

През 2020-2021 г. населението на Япония е намаляло с 644 000 души. Очаква се през 2065 г. вместо сегашните 125 милиона японци, в страната да живеят 88 милиона - това ще бъде спад от 30%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: