Газовата връзка Гърция-България ще бъде завършена до края на годината

Газовата връзка Гърция-България ще бъде завършена до края на годината

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова взе участие в  седмата видеоконферентна министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор. Тя подчерта, че проектът е ключов приоритет както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз като цяло. Енергийни министри от над 10 държави и представители на ЕС, Световната банка, Европейската банка за развитие и Азиатската банка за развитие дискутираха напредъка по реализацията на Южния газов коридор, завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР) и състоянието на други ключови енергийни проекти като IGB и Южнокавказкия газопровод (SCPX).  

„Енергетиката на държавите от ЕС е изправена пред сериозни предизвикателства, сред които е гарантирането на сигурността на енергийните доставки в дългосрочен план. Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията на газовия пазар са основни приоритети за българското правителство и чрез тяхното изпълнение ще се справим успешно с това предизвикателство", изтъкна енергийният министър. 

Процесът по изграждане на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) е в активна фаза и в момента работата продължава въпреки предизвикателствата в световен мащаб, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Предвижда се газовият интерконектор да бъде завършен в края на 2021 г., обяви гръцката компания Avax, която отговаря за проектирането, доставките и строителството, по време на срещата. Интерконекторът е част от Вертикалния газов коридор (Гърция - България - Румъния - Унгария), осигуряващ достъп до природен газ от Южния газов коридор и LNG до Югоизточна и Централна Европа, както и Украйна. 

Досега договорът за производство и доставка на тръби за целите на проекта вече е успешно изпълнен, като 160 км от целия маршрут са разчистени и има над 130 км разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Изпълнението на заварките продължава и в следващите няколко дни се очаква да бъдат достигнати 100 км заварени участъци, допълниха от Avax. 

Министър Петкова изтъкна ролята на междусистемната свързаност със съседните държави, както и участието на „Булгартрансгаз" ЕАД като акционер в терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, за постигане на стратегическите цели, свързани с диверсификация на газовите доставки. „Успешната реализация на стратегическия и мащабен проект за Южен газов коридор е съществена част от постигнатото през последните шест години в областта на диверсификацията на газовите доставки. Този проект укрепва енергийната сигурност както на България, така и на региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз като цяло", каза още министърът.   
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: