Удължен е срокът за кандидатстване по програмата „Топъл обяд"

Удължен е срокът за кандидатстване по програмата „Топъл обяд"

Общините, които са затруднени сами да си приготвят проектите, могат да получат помощ от социалното министерство

Общините, които не са успели до момента да изготвят проекти по операция „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“, получават от социалното министерство допълнителна възможност да кандидатстват, за да осигурят подкрепа за своите нуждаещи се  жители. 

За да има възможност повече уязвими лица да получават топла храна, се предлага срокът за кандидатстване с проекти да бъде удължен до 05.02.2021 г. Предложението е подкрепено от Министерството на труда и социалната политика. 

Ако общините са затруднени с изготвянето на проектите, те могат да се обръщат за съдействие към екипа на Управляващия орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане при Агенцията за социално подпомагане.

Досега през двата етапа на кандидатстване – до края на декември 2020 г. и до края на януари 2021 г., 215 общини и райони на общини са подали проектни предложения за осигуряване на топъл обяд на повече от 53 000 уязвими лица всеки работен ден, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. 

Средствата за финансиране на проектите по операция „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“ ще бъдат възстановени от инициативата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата по механизма REACT-EU.