Изграждат контролно-измервателни системи в нови 26 свлачища

Изграждат контролно-измервателни системи в нови 26 свлачища Снимка: МРРБ

Министър Аврамова: Работим активно за превенция не само при свлачищата, но и при срутищата

Работим активно за превантивни мерки не само чрез монтаж на контролно-измервателни системи при свлачищата. Търсим начин да следим геодинамичните процеси и при срутищата и където е приложимо - ще монтираме датчици за превенция.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на инспекция вчера, 3 февруари, на свлачището в село Мламолово, Кюстендилска област, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Обектът е един от 26-те, на които МРРБ ще изгради контролно-измервателни системи за мониторингови измервания. На базата на събраните данни ще се изготвят анализи за състоянието, динамиката, механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси. Въз основа на тях могат да се правят и прогнози за развитието на свлачищните процеси.

В страната вече има изградени други 225 контролно-измервателни системи на свлачища, каза министър Аврамова. И допълни, че срутищата са по-трудни за контролиране и трудно се предвиждат.

Анализите от измерванията с кис-системи са необходими за получаване на реална количествена и качествена оценка на състоянието на свлачищните райони с оглед ранно предупреждение, оповестяване, съставяне на съответните прогнози и планиране на мерки и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

26-те нови контролно-измервателни системи ще бъдат разположени в определените свлачища с обща площ 6900 дка в 20 населени места, на територията на 16 общини: Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол. С тях ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители.

Министър Петя Аврамова съобщи още, че след среща между ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ е взето решение да се направи актуализация на методиката за оценка на риска от срутища по протежението на републиканската пътна мрежа. Председателят на АПИ е разпоредил на областните пътни управления и на фирмите за текущи ремонти и поддръжка да правят обходи и да наблюдават скалните масиви. 

Екипите ще разполагат с карти, които ще попълват, а на учените ще се разчита да анализират данните от тях и по специално разработена цветна скала да оценяват риска. След анализ на данните учените ще дават сигнал за предприемане на превантивни мерки.

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: