Увеличаване на необслужваните кредити очаква ЕЦБ

Увеличаване на необслужваните кредити очаква ЕЦБ Снимка: pixabay.com

Европейският регулатор засилва контрола и ще въведе по-строги капиталови изисквания

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще засили контрола си върху кредитирането заради възможен кредитен риск за европейските банките. ЕЦБ възнамерява да проучи нивото им на подготовка за потенциална вълна от необслужвани заеми, предизвикана от пандемията.

ЕЦБ се обръща към националните пазари и банки като BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Deutsche Bank AG за допълнителна информация и данни за кредитирането на фирмите през 2020 г. „Това е част от усилията да се гарантира, че заемодателите могат да издържат на евентуален прилив на неизпълнения“, коментира Bloomberg.

Председателят на надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия многократно предупреждава, че пандемията може да доведе до покачване на необслужваните заеми в банките, след като изтекат правителствените програми за облекчение, и призова кредиторите да се подготвят за този сценарий. Той изрази загриженост относно различните методи, които банките използват за отчитане на кредитния риск и провизиите.

От ЕЦБ не коментират персонално отделни банки, от институцията са изпратили писмо през декември до някои кредитори да наблюдават стриктно натрупването на лоши заеми.

Десет от най-големите банки в Европа са заделили допълнителни 15 млрд. евро за рискови кредити през четвъртото тримесечие, според изчисленията на анализатори, съобщава още Bloomberg. За разлика от тях, много от най-големите американски банки увеличиха печалбата през периода, освобождавайки резерви, направени по-рано през годината.

ЕЦБ предприема редица действия, за да гарантира, че капиталовите буфери на банките са достатъчно силни, за да издържат на сериозен икономически удар. Въпреки че продължава да ограничава дивиденти и бонуси, ЕЦБ обмисля и по-строги капиталови изисквания за банки, които не управляват адекватно финансовите си рискове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: