Европейският съюз ще приеме нови правила за регулиране на ИИ

Европейският съюз ще приеме нови правила за регулиране на ИИ

Което може да ограничи използването му

Днес Европейският парламент ще гласува AI Act - набор от правила, които биха могли да се превърнат в ориентир за регулиране на изкуствения интелект (ИИ) в западния свят при липса на законодателство от САЩ. Компаниите обаче се опасяват, че законът отива твърде далеч, а цифровите критици твърдят, че той не е достатъчно строг, съобщава Bloomberg.

AI Act е предназначен за разрешаване на проблемите с пристрастията, конфиденциалността на личната информация и други рискове от бързо развиващата се технология. Той забранява използването на ИИ за откриване на емоции на работното място и в училищата и ограничава използването му в някои ситуации, като например при сортиране на заявления за работа.

Проектът обаче предизвика опасения след постигането на пробно споразумение след преговори. Френското и германското правителство се изказаха срещу строгите идеи за регулиране на ИИ, опасявайки се, че те ще нанесат ущърб на европейските стартъпи. Стратегическото сътрудничество на Mistral с Microsoft предизвика безпокойство сред някои законодатели.

Въпреки това Европейският парламент призна, че предстои още много работа. Службата за ИИ ще бъде ключов изпълнител, като ще има право да изисква информация от разработващите ИИ компании и евентуално да забранява работата им в ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: