Държавният регулатор забрани работата на най-голямата АЕЦ в Япония

Държавният регулатор забрани работата на най-голямата АЕЦ в Япония

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) не е изпълнила задължението си да защитава ядрените материали в своята атомна електроцентрала Kashiwazaki-Kariwa в префектура Niigata, според японския орган за ядрено регулиране. На практика това означава, че на компанията ще бъде забранено да доставя атомно гориво за най-голямата АЕЦ в Япония или да го зарежда в реакторите. Така всичките седем реактора остават без работа. Поредица от нарушения на сигурността накара регулатора да спре процеса на проверки и да предприеме ефективни мерки. 

„Функциите на организационното управление в атомната електроцентрала Kashiwazaki-Kariwa са намалели до такава степен, че ефективността на мерките за сигурност не е била установена по подходящ начин за дълъг период от време, което води до потенциал за сериозен инцидент, свързан със защитата на ядрения материал", се казва в изявлението на регулатора

Регулаторният орган е установил пропуски в сигурността след констатирано неразрешено влизане на територията на централата през март 2020 г. Общо 15 са нарушенията, които са отчетени по време на проверката, която трябваше да приключи през декември м.г. Очаква се наказателната мярка да продължи повече от година, докато властите приключат допълнителните проверки. Това е първият път, в който регулаторът разпорежда подобни действия, откакто е създаден през 2012 г. като нова агенция след пропуските, които се разкриха по време на бедствието във Фукушима през 2011 г., съобщи Kyodo News. 

Компанията TEPCO за първи път официално признава, че безопасността на централата не е на нужното ниво. „Бихме искали да се извиним дълбоко за притеснението, което предизвикахме сред жителите на региона и обществото като цяло", заявяват от компанията.  

Японската ядрена станция Kashiwazaki-Kariwa е сред най-големите ядрени електроцентрали в света. Със своите седем реактора, генериращи 8212 MW, станцията, собственост на TEPCO, може да осигури електричество на 16 милиона домакинства. Разположена е на 4,2 км² на брега на Японско море. След земетресението през 2007г., което доведе до изтичане на радиоактивни вещества във въздуха и водата, станцията, работеща от 1985 г., беше затворена. През май 2009 г. започва работа отново. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: