Швейцарският регулатор на финансовите пазари FINMA иска повече правомощия

Швейцарският регулатор на финансовите пазари FINMA иска повече правомощия Снимка: FINMA

След сътресенията с Credit Suisse и придобивнето ѝ от UBS, FINMA настоява да може да санкционира и да оповестява банките, които нарушават правилата.

„Нашите инструменти достигат границите си в екстремни случаи, както се вижда в случая с Credit Suisse. FINMA няма правомощия дори да глобява“, обясни пред репортери вчера президентът на FINMA Марлене Амстад и подчерта, че би приветствала такава възможност, имайки предвид и действията на други финансови регулатори. 

При сливането на Credit Suisse с UBS, главният изпълнителен директор на FINMA Урбан Ангерн посочи стъпката като най-добрият вариант, който свежда до минимум риска от разраствоне на кризата и увеличава максимално доверието“.

Мнозина обаче не са убедени. Междувременно, на събранието на акционерите на Credit Suisse в Цюрих във вторник председателят Аксел Леман се извини от свое име и от името на други, които бяха „зад волана“, когато втората по големина банка в Швейцария беше принудена да признае поражението си. Това обаче не спря гнева на акционерите, които гласуваха против предложения пакет от заплати на мениджърите на банката на стойност $ 37 милиона.

Акционерите на UBS също са скептични, макар че на тяхната среща в сряда ръководството на банкта се опита да ги убеди, че придобиването на Credit Suisse е крайъгълен камък за финансовата индустрия и голямо предизвикателство за банката. Описвайки сделката като „първото сливане на две глобално и системно важни банки“, председателят на UBS Колм Келехър я представи като „ново начало с огромни възможности за обединената банка и за швейцарския финансов център като цяло”.

Двете срещи на акионерите на слелите се банки се проведоха след съобщението на Financial Times от неделя, че швейцарската прокуратура е започнала разследване на подкрепеното от държавата придобиване на Credit Suisse от UBS. FINMA също обяви, че разследва висшето ръководство на Credit Suisse, включително възможността банкови служители от високите етажи да бъдат подведени под отговорност за провала на банката, съобщи вестник NZZ am Sonntag. 

В тази посока вероятно ще бъдат и част от исканията на FINMA, след като президентът ѝ Марлене Амстад отбеляза: „Ние не сме орган за криминални разследвания, но проучваме възможностите“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: