Boeing може да загуби сертификата си за безопасност за Европа

Boeing може да загуби сертификата си за безопасност за Европа Снимка: cnet.com

Според Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) глобалното самолетостроене е подложено на небивало досега изпитание заради кризата около най-продаваната серия 737 MAX на Boeing

Позовавайки се на изпълняващия длъжността ръководител на EASA Люк Титгат, Reuters пише, че Boeing се справя добре с последната криза в безопасността, но EASA не изключва възможността да оттегли одобрението си към компанията, ако сметне, че такава стъпка е оправдана.

След няколко инцидента Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) започна одит Boeing и миналата седмица заяви, че е установила „множество случаи на лош контрол”. 

Съгласно трансатлантически пакт, FAA и EASA наблюдават своите самолетопроизводители - съответно Boeing и Airbus - и взаимно признават сертификатите си за безопасност. Ако едната страна загуби доверие в проверките на другата, може да поиска консултации, но ако остане неудовлетворена от тази стъпка, след 30 дни може да спре да признава насрещните документи за безопасност. 

Според Люк Титгат обаче, такава стъпка не е неизбежна, тъй като EASA "работи изключително добре" с FAA, за което свидетелства и поканата европейската агенция да участва в продължаващия одит на Boeing. Титгат каза още пред Reuters, че е разговарял с висши ръководители на Boeing и е спокоен, че компанията взема мерки да подобри контрола върху качеството на машините си. 

Същевременно Титгат не изключи и възможността EASA да се оттегли от споразумението за взаимно признаване на сертификатите, в случай, че инцидентите продължат. От FAA не коментираха тази опция, но подчертаха, че Boeing трябва да се ангажира с „истински и дълбоки подобрения“. Boeing също отказа коментар.

Според експерти, едно решение на който и да е от двата най-мощни авиационни регулатора в света да спрат да признават взаимно сертификатите си в областта на самолетостроенето, ще изпрати кризата с безопасността в неизследвани територии и вероятно ще предизвика политически реакции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: