Иран обвинява биткойна за спирането на тока и замърсяването

Иран обвинява биткойна за спирането на тока и замърсяването

Иран е сред първите 10 държави с най-голям капацитет за добив на биткойни в света

През последната седмица Техеран и големите градове на Иран потънаха в мрак, съобщава БТА. Милиони хора останаха без ток с часове, онлайн обучението спря, светофарите се повредиха, а офисите помръкнаха. На фона на токсичния смог, покриващ небето, натиска на пандемията върху Техеран и други надигащи се кризи, социалните медии гъмжат от спекулации за причината. С пръст беше посочен обаче биткойна. 

Иран е сред първите 10 държави с най-голям капацитет за добив на биткойни в света - 450 мегавата на ден, според  Associated Press. В покрайнините на Техеран и в южната и северозападната част на страната хиляди складове без прозорци са оборудвани с тежка промишлена техника и редици от компютри, които разбиват много сложни алгоритми за проверка на трансакциите. След това трансакциите, наречени блокове, се добавят към публичен регистър, известен като блокчейн. 

Откакто през 2018 година бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли едностранно страната си от ядреното споразумение на Техеран със световните сили и отново наложи санкции срещу Иран, криптовалутата доби голяма популярност в Ислямската република. Анонимните онлайн трансакции, извършвани в криптовалути, позволяват на физически лица и компании да заобикалят банковите санкции, които парализират икономиката. Биткойнът предлага алтернатива на парите в брой, отпечатани от суверенните правителства и централните банки, в случая Иран, а и други страни под санкции като Венецуела. Освен това, криптовалутата стана и убежище за съхранение на парите в условията на криза. 

"Иранците осъзнават, че такава безгранична мрежа е ценна много повече от другите, защото нямаме достъп до всякакъв вид глобални платежни мрежи", казва Зия Садр, експерт по биткойни от Техеран. "Биткойнът блести тук", коментира той. 

Щедро субсидираната електроенергия в Иран постави страната на картата на криптовалутите, предвид огромното потребление на ток от тази дейност. Електричеството там струва около 4 цента за киловатчас в сравнение със средно 13 цента в САЩ. Сега обаче правителството обвинява миньорите на биткойни за претоварването на електропреносната мрежа и спирането на тока. От началото на 2021 г. властите са закрили 1620 незаконни "ферми за биткойни", а държавната компания за електроенергия Tavanir забрани работата на най-големите от тях. От компанията съобщават, че наскоро са конфискували 45 000 нелегални биткойн-машини, потребяващи 95 мегаватчаса енергия.  За високо енергопотребление беше закрит и центърът в югоизточната провинция Кернан, въпреки, че имаше издаден лиценз за работа.  

Зия Садр отрече изявленията на властите в коментар за Washington Post. Той каза, че миньорите на биткойн "нямат нищо общо с прекъсванията на електрозахранването", тъй като потребяват много малък процент от общия капацитет на електроенергията в страната. Според експерта, проблемът се крие в износеното оборудване на електроцентралите. 

Добивът на криптовалута беше легализиран в Иран през юли 2019 г. Не всички участници в индустрията обаче бяха доволни от предложените им тарифи и продължиха да използват субсидирана електроенергия. В момента "миньорите" могат да работят след регистрация, която разкрива самоличността, както и вида и количеството инсталирано оборудване. Властите разрешиха на електроцентралите да работят с ферми за криптовалута, ако последните имат лиценз и спазват установените тарифи.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: