Омбудсманът: „Всяко четвърто българче е Viber-дете”

Омбудсманът: „Всяко четвърто българче е Viber-дете” Снимка: ombudsman.bg

„Около 20% - 25% от децата у нас са без един или двамата си родители, които работят в чужбина”, алармира проф. Диана Ковачева, омбудсман на Р България.

В ромската общност процентът стига до 40%, посочи проф. Ковачева, като уточни, че това са данни от стара статистика и реално „към днешния ден ние не знаем колко деца всъщност са жертва на този проблем”. Тя изложи проблема на откриването на публичната дискусия „Детето между трудовата миграция, институционалните норми и разширеното семейство”, организирана от институцията на омбудсмана, съвместно с Програма ROMACT на Европейската Комисия и Съвета на Европа.

Идеята на форума е да повиши обществената и институционална осведоменост, както и чувствителността към уязвимостта на децата на трудовите мигранти, оставени при баби, дядовци и особено в т.нар. „разширени семейства” в бедни и маргинализирани общности. 

„Не са разработени подходящи инструменти за наблюдение на децата на трудови мигранти и така не се планират мерки и ефективни политики на институционално ниво”, алармира омбудсманът и посочи, че с най-много трудови мигранти са най-бедните български региони - Видин, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Силистра, Кюстендил, Търговище, Разград, Ямбол и Хасково.

Проф. Ковачева обобщи и най-тежките проблеми сред тази категория деца. Те са чест обект на насилие в разширеното си семейство, чувстват се самотни и понякога проявяват склонност към самоубийство. Много от тях отпадат от образователната система и съответно стават жертви на трудова експлоатация и противообществени прояви, в които и самите те участват. Освен това, здравето им страда заради недостатъчните гричи, но същевременно достъпът им до здравеопазване е ограничен. 

Проф. Ковачева допълни, че в резултат на постъпващите множество жалби по въпроса, институцията на омбудсмана е провела множество проверки през годините, които са очертали съществени дефицити в осигуряването на грижи за тези деца, оставени „извън системата”. Това ги превръща в „рискова група” с прояви като свръхагресивно поведение, мотивирано от нуждата да привлекат внимание, социална тревожност, девиантни поведения, както и емоционална изолация заради самотата и травмата, че са изоставени.

Омбудсманът подчерта, че оставянето на деца без родителска грижа е тежко нарушение на основните права на човека и същевременно - заплаха за просперитета на държавата, защото „всяко четвърто дете е много страшна статистика”. Според проф. Ковачева тази група деца се нуждаят от специфични грижи и образователни практики, особено в ромските общности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: