Фермери искат намаление на цената на водата за напояване с 50%

Фермери искат намаление на цената на водата за напояване с 50% Снимка: pixabay

Няколко асоциации и съюзи от сектор “Плодове и зеленчуци” са изпратили писмо до Напоителни системи ЕАД с настояване за преференциални цени на водата за поливни нужди

От бранша предлагат намаление с 50% на цената на водата за напояване на стопанствата с изградена система за капково напояване, съобщава Agri.bg. Причината е, че сектор “Плодове и зеленчуци” е силно зависим от поливането и огромна част от разходите в сектора отиват за покриване на таксите за поливна вода. Същевременно част от стопаните са вложили сериозни средства в модерни системи и инсталации за напояване и е редно за тях да бъде определена по-справедлива цена, смятат от бранша. Това би стимулирало увеличението на площите за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Според производителите, инвестициите, които ще се направят с отпуснатите на Напоителни системи ЕАД близо 1 млрд. лева за възстановяване, рехабилитация и ремонтни дейности, би следвало да доведат до намаляване на цената на водата.

“Тези инвестиции ще имат за цел да намалят загубите на вода, да оптимизират управлението на процесите и съответно да постигнат най-чакания от всички производители краен резултат, а именно по-евтина вода и то още този сезон”, посочват от асоциациите.

Писмото е подписано от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Съюза на дунавските овощари, Национална биоасоциация, Асоциация български пипер, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация Биопродукти и др.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: