Бил Гейтс стана най-големият земевладелец в САЩ

Бил Гейтс стана най-големият земевладелец в САЩ Снимка: wikipedia

Милиардерът вече е собственик на най-обширните частни земеделски земи в Америка

Гейтс, чието богатство се изчислява на 121 млрд. долара, оглави класацията на най-големите собственици на земеделска земя в Щатите, съобщи Forbes. Той разполага с почти 1 млн. дка земя в общо 18 американски щата. Най-големите му масиви са разположени в Луизиана, Арканзас и Небраска.

Според проучване на The Land Report, земята се държи директно от него или чрез Cascade Investments, личното му инвестиционно дружество. Говорител на Cascade Investment е отказал да коментира каквито и да било подробности, свързани с тези сделки и притежанията на Гейтс, като е заявил само, че дружеството подкрепя устойчивото земеделие.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ още през 2008 г. обяви 306 млн. долара безвъзмездни средства, с които да насърчи устойчивото земеделие сред дребните фермери в Африка и Южна Азия. Фондацията инвестира и в развитието на суперкултури, устойчиви на климатични промени и млечни крави с по-висок добив. 

Въпреки че се нареди на първо място сред собствениците на частна земеделска земя в САЩ, Гейтс е далеч зад най-големите индивидуални собственици. Първото място в тази класация на Land Report  е за председателя на Liberty Media Джон Малоун, който притежава 8,9 млн. дка земя и горски масиви. Следват Тед Търнър, семействата Форд, Макдоналд, Хейнс и др.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: