Прогноза: До три години обработваемата земя в ЕС ще намалее с 500 000 ха

Прогноза: До три години обработваемата земя в ЕС ще намалее с 500 000 ха Снимка: pixabay

Основната причина за неблагоприятната тенденция е урбанизацията.

До 2023 г. се очаква обработваемата земя в ЕС да намалее с 500 000 ха, пише agri.bg., позовавайки се на традиционната Outlook конференция на ЕС, провела се преди дни. 

Независимо от това според експертните оценки доходите на фермите ще се увеличават, като се предвижда стойностите на земеделската реколта да нараснат с 1,9%, а на животновъдството с 0,9% на годишна база през следващите десет години. Същевременно обаче разходите също ще бележат ръст, според Европейската комисия.

Предвижданията сочат още, че внедряването на технологии от следващо поколение, ще спомогне за увеличаване на добивите от обработваеми площи с протеинови култури до 2030 г. и след това.

Емисиите на парникови газове вероятно ще останат непроменени, тъй като намаляването на броя на добитъка ще бъде балансирано от увеличаване на производството на азотен оксид от обработващия сектор.

Според ЕК, при въвеждане на правилните земеделски практики и технологии, емисиите от отглеждането на животни и култури могат да бъдат допълнително смекчени чрез по-нататъшно улавяне на въглерод и избягване на отделянето му.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: