Най-големите световни технологични компании за 2020 г.

Най-големите световни технологични компании за 2020 г. Снимка: Unsplash

Apple остава на върха, дебют за Zoom и Uber.

Въпреки спада на производството в Китай и завишените тарифи, които оказват натиск върху печалбите, влиянието на технологиите върху глобалната икономика продължава да расте, като рекордни 161 компании влизат в списъка на Forbes 'Global 2000 за най-големи публични компании в света. Докато другите индустрии продължават да понасят тежестта на икономическата криза, много технологични корпорации вече излизат от прекъсването и се връщат на работа с пълна сила.

Apple запазва позицията си на лидер в индустрията, макар че падна с три позиции, като достигна № 9 в списъка, а Microsoft също не изостава и се покачва на № 13. Акциите на двете компании отново достигат рекордни стойности след спада заедно с останалата част  на пазара през февруари и март.

Пазарната стойност на Microsoft от 1,4 трилиона долара беше най-високата в Америка и на второ място в света при статистиката за 30 април, а Apple беше следваща с 1,3 трилиона долара. В световен мащаб дуото е засенчено единствено от петролния монолит Saudi Aramco, а компанията майка на Google - корпорация Alphabet, Facebook и китайският конгломерат Tencent също се нареждат сред първите осем компании по пазарна стойност в света. Въпреки че Apple е единствената технологична компания в топ 10 по общи продажби, инвеститорите ѝ предначертават голямо бъдеще.

Alphabet и Microsoft са под номер 13 в общия списък, а Facebook и Tencent се издигат в топ 50 след производителите на чипове Samsung и Intel. Компаниите за облачни изчисления IBM IBM, Cisco и Oracle допълват технологичните компании до топ 100. Събрани заедно, тези 10 компании от топ 100 са спечелили близо 800 милиарда долара пазарна стойност от април 2019 г.

Тези данни са още по-осезаеми, като се има предвид, че печалбите за тези 10 компании всъщност леко намаляват в една и съща времева рамка. Според докладите за печалби в Силициевата долина миналата есен и зима тарифите за внос на смартфони, лаптопи, таблети и други електронни устройства, произведени в Китай, са се завишили спрямо печалбата от тях.

Калифорния остава център на тежестта за технологичния свят: шест от тези 10 компании са базирани в района на залива на Сан Франциско, а 45% от всички технологични компании в списъка са със седалище в САЩ, в сравнение с едва 29% компании от общо 2000 в целия списък.

Dell е основно изключение от тенденцията на застояла печалба, като се покачи от № 469 в списъка за миналата година (малко след завръщането си на публичните пазари през декември 2018 г. чрез забележителна сделка с VMware) до № 127 за тази година. Въпреки значитения спад в цената на акциите, който коства милиарди от личното богатство на основателя и изпълнителния директор Майкъл Дел, компанията му реализира печалба от 4,6 милиарда долара за последните 12 месеца, след като понесе оперативни загуби през 2018 г. и първото тримесечие на 2019 г.

Uber е най-високопоставеният технологичен новак на № 712, макар че все още стои далеч от историческия успех на IPO преди година. Акциите му паднаха бързо, тъй като пандемията на коронавирус преобърна икономиката на споделяне, а загубите от 8,5 милиарда долара по данни на Forbes са четвърти по големина от всичките 2000 компании в списъка – като те дори не включват 3-те милиарда долара загуби за първото тримесечие на годината, които компанията отчете миналата седмица след финализирания списък.

Други две компании, които дебютират след IPO през 2019 г., изглежда, имат ярки перспективи: Zoom и Slack. Нито една не е на особено висока позиция в списъка - Zoom е 1601-ва, а Slack хваща последния влак с № 1990 - но и двете станаха особено значими през последните два месеца за работещите от вкъщи по целия свят. Не се изненадвайте, когато видите големия скок на Zoom през следващата година, когато вече ще бъдат отчетени приходите на компанията по време на пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: