България залага стратегически проекти със Сърбия и Румъния

България залага стратегически проекти със Сърбия и Румъния Снимка: mrrb.bg

Зам.-министър Деница Николова: Залагаме стратегически проекти със Сърбия и Румъния като част от приоритетите на Дунавската стратегия

България залага стратегически подход при изпълнението на Дунавската стратегия, като фокусира приоритетите ѝ в националните програмни документи и оперативните програми за периода 2021-2027 г. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която участва в онлайн работна среща на националните координатори на Дунавската стратегия, организирана от Словакия, която е ротационен председател, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на срещата бяха обсъдени напредъкът и бъдещите стъпки относно процеса по интегриране на приоритетите на Дунавската стратегия в бъдещите програми за периода 2021 – 2027, т.нар. embedding process.

Зам.-министър Николова посочи, че България заедно с Румъния и Сърбия са предвидили три стратегически проекта за развитие на районите по поречието на река Дунав, които ще се финансират по европейските трансгранични програми.

С Румъния страната ни разработва проект за цялостно предпроектно проучване на българския и румънския бряг, което да покаже нуждите и необходимостта от изграждането на нови мостове, речни пристанища и фериботни връзки, както и проект за изграждане на велоалея – част от липсващия последен участък на маршрута Euro Velo 6 на българска и румънска територия. 

Със Сърбия се разработва общ проект за доставка на модерно оборудване и обучение на правоохранителните служби и населението за защита от природни бедствия. „Най-добрият начин за постигане на осезаеми резултати за Дунавския регион е определяне на редица стратегически инициативи в рамките на ограничен набор от приоритети, при които участващите страни в Дунавската стратегия ще се ангажират да осигурят необходимите средства“, посочи Деница  Николова.

Дискутиран бе и приносът на бъдещата Програма „Дунав“ за управлението на Дунавската стратегия. Според зам.-министър  Николова финансовата подкрепа на Програмата за управлението на стратегията трябва да продължи и за периода 2021 – 2027 г., както и осигуряване на финансова подкрепа за Дунавското координационно звено.

Дунавската стратегия е приета от Европейската комисия през 2010 г. и обхваща 14 държави. Стратегията залага на регионалния подход – насърчаване на съвместната работа между широк кръг от заинтересовани страни за справяне с общите предизвикателства, но без да се създават нови институции.

Дунавската стратегия се основава на четири основни приоритетни стълба: свързаност, околна среда, изграждане на просперитет и устойчивост на региона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: