Кои са най-добрите градове за живеене в света през 2021 г.

Кои са най-добрите градове за живеене в света през 2021 г. Снимка: pixabay

Излезе класацията The World Best Cities 2021 на 100-те най-хубави градове за живеене с население над един милион души.

Списъкът е изготвен от агенция Resonance Consultancy, като градовете са подредени според комбинация от различни статистически резултати и качествени оценки от местни жители, посетители и бизнесмени, групирани в шест основни категории. 

В челната десятка номер 1 за шеста поредна година е Лондон, като дори предизвикателствата, свързани с Brexit, не му попречиха да оглави класацията. Следва го винаги притегателният Ню Йорк, а на трето място се нарежда Париж

На четвърто място тази година е Москва, която привлича все по-голям интерес и любопитство. Пета е японската столица Токио – футуристичният мегаполис освен всичко друго се подготвя да бъде и домакин на тазгодишната олимпиада. Шести е луксозният Дубай, който се издига като мираж сред златните пясъци. На седмо място е финансовото чудо на Азия Сингапур, следван от слънчевата каталунска столица Барселона. Девети се класира Лос Анджелис, а челната десятка завършва Мадрид, който пострада силно от пандемията през 2020 г., но независимо от всичко успя за първи път да се нареди в топ 10 на най-добрите за живеене градове в световен мащаб.

Сред останалите градове в топ 100 за съжаление не присъства нито един български град. От балканските градове в класацията влизат Истанбул (на 21-во място), Атина (79) и Букурещ (91).

Класацията е достъпна на сайта на bestcities.org.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: