България дарява защитни облекла на медици

България дарява защитни облекла на медици Снимка: pixabay.com

В Република Северна Македония и Албания.

България дари защитни облекла, очила и шлемове като помощ в борбата с коронавируса на Република Северна Македония и Албания. Дарението е част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. В нея са предвидени 4150 комплекта защитно облекло и 5336 продоволствени пакета.

Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

Досега страната ни е предоставила общо 600 защитни облекла за многократна употреба на Република Северна Македония, които осигуряват защита на медицинските работници на първа и втора линия за 30 000 работни дни.

България е първата държава, която дарява на Албания пълно защитно оборудване – 300 защитни комплекта. Помощта бе приета в Тирана от директора на Университетската болница „Майка Тереза“, заместник-министъра на здравеопазването и социалната грижа и директора на Фармацевтичната служба.

Защитните консумативи са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

В близките дни като помощ в борбата с коронавируса от българската страна ще бъдат предадени още защитни облекла в Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.
 


 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: