Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Португалия е поредната държава от ЕС, където мерките се затягат във връзка с бързото нарастване на броя на случаите на коронавирус. Въпреки настоящите ограничения, през изминалия ден  са регистрирани над 10 хиляди нови случая, а извънредното положение, което трябваше да бъде отменено в четвъртък, ще продължи да действа, като през нощта се налага вечерен час.

В Ирландия училищата се затварят за три седмици, строителните работи са спрени.

Новият щам на коронавируса SARS-CoV-2, наречен VOC и открит за първи път във Великобритания, вече се е разпространил в 22 европейски държави.

Приоритетно ваксиниране на елитните спортисти срещу COVID-19 по целия свят е „най-реалистичният вариант" да се гарантира, че олимпиадата в Токио ще се проведе. Това заяви дългогодишният член на МОК Ричард Паунд.

В Швеция от 7 януари на всички пътници, които използват градски транспорт по време на пиковите часове, се препоръчва да използват лични предпазни средства за защита на устата и органите за дишане.

В Обединеното кралство, на фона на стремително увеличение на инфекциите, премиерът Борис Джонсън защити пред парламента решението си да въведе пълен локдаун в страната.

Японското правителство обяви режим на извънредно положение в столицата Токио и нейните околности - район с население от 37,2 милиона души, заради коронавируса.

ЕС поиска Китай да сътрудничи на международната общност, за да разбере по-добре коронавируса, след като китайски служители блокираха пристигането на група изследователи на Световната здравна организация (СЗО), разследващи произхода на пандемията във Ухан. Това съобщава EUobserver. Австралия също се е присъединила към искането Китай да допусне екипа на СЗО в страната възможно най-скоро.

В Израел училищата и детските градини се затварят. Изключения правят само някои специални училища. Забранено е събирането на повече от петима души в едно помещение, което прави невъзможна работата на синагогите. Позволено е събирането на открито до  10 души и до 5 на закрито. Всички офиси и фирми ще бъдат затворени, с изключение на тези от жизненоважно значение.
 

У нас:

Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки", съобщи здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от БНР. Излекуваните за последното денонощие са два пъти повече от новите случаи. На седмична база ситуацията е същата – съответно 10 454 към 5170.

На този етап няма да има промяна в действащите противоепидемични мерки. Решение за евентуални промени ще се вземе следващата седмица, след като бъдат обработени данните от първите две седмици на годината. Така ще има натрупани данни и за първите 10 дни от възстановяването на посещенията в ясли, градини и училища за малките ученици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: