Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света

Световната здравна организация (СЗО) откри нов щам на коронавируса в Дания, Холандия и Австралия, който по-рано беше открит във Великобритания. 

От 20 декември чужди граждани ще могат да посещават Сърбия само със сертификат за отсъствие на коронавирус.

В някои райони на Лондон отново са затворени магазините, които не продават стоки от първа необходимост,  фризьорските салони и фитнес залите.

Заедно с това, местните жители се съветват да не напускат домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо. Също така ще им бъде забранено да се срещат с приятели и съседи по Коледа.

Жителите на Лондон масово се изнасят от британската столица и близките градове и райони поради новите ограничения, съобщи днес  Daily Mail.

Нидерландското правителство забрани всички пътнически полети от Великобритания, a още европейски държави спират или обмислят спирането на полетите от Великобритания, след като премиерът ѝ Борис Джонсън обяви в събота, че в Южна Англия е открит нов щам на коронавируса.

Австралийският град Сидни беше изолиран от останалата част на Австралия в неделя, като всички щати и територии на страната наложиха ограничения за пътуване на неговите жители, след като в града бе установено огнище на коронавирус с около 70 заразени.

Две трети от гърците вече са съгласни да се ваксинират. Само за два месеца скептиците срещу ваксината са намалeли с 20%, показа ново проучване.

У нас

Ваксинирането започва на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Софийски духовници, преболедували коронавируса, ще посетят ковид отделенията на столични болници и там ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал.

Държавата и търговските вериги заедно ще следят за спазване на противоепидемичните мерки, за да няма струпване на хора пред и в магазините. Това стана ясно по време на брифинг в Министерство на икономиката след среща на министър Лъчезар Борисов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с представители на хранителните и търговските вериги, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: